[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”924″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Malazgirt Savaş Alanının Tespiti Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi kapsamında, önceki yıllarda yapılmış olan restorasyon çalışmaları için oluşturulan planlar incelenerek 3d olarak yeniden modellenmiştir.
Malazgirt Kalesinin bugün ayakta olmayan kısımları da 2020 yılında akademisyenlerin incelemeleri sonucu ortaya çıkan verilerle yeniden planlanmış ve dönem mimarisine uygun olarak tamamlanmıştır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”925″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Aynı zamanda, 1071 yılında gerçekleşen savaşı anlatan tüm kaynaklar incelenmiş ve olası savaş alanı, mezar alanları gibi tarihe ışık tutacak verilerin ortaya çıkartılması için disiplinler arası çalışmalar yapılmıştır.
Bu anlamda 165km2lik bir çerçevede, gerek uydu görüntüleri gerekse jeoradar taramaları ve sondaj çalışmalarıyla eşzamanlı olarak yürütülen araştırmalarda MÖ 2000li yıllara ait olduğu tahmin edilen yüzey izleri de tespit edilmiştir.
Savaş alanının topoğrafik yapısı ve diğer kaynaklar karşılaştırılarak Selçuklu ve Bizans ordularının alandaki dağılım mesafeleri ve savaşçı birim sayıları tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, 4 gün süren savaşın, topoğrafyanın 3d modellemeleri yapılarak gerçek adetli savaşçı birimlerinin taktiksel manevralarını gösteren simülasyon çalışmalarına başlanmıştır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]